Jak zrobić wieniec dożynkowy?

Wieniec koronaWieniec dożynkowy powstaje, ponieważ ludzie cieszą się z zebranych plonów a jednocześnie jest on swego rodzaju dowodem na to, że tegoroczne zbiory były udane. Tradycyjny wieniec nie może być łączony metalowym drutem, do tego celu używa się lnianego sznurka. Podstawowe materiały wykorzystywane w wieńcu muszą być związane ze świętem plonów. Wygląd i rozmiar wieńca zależy od własnego pomysłu na konstrukcję, jednak najczęstszym wzorem jest kształt korony lub kopuły. Celem tworzenia wieńców dożynkowych jest kultywowanie dziedzictwa kulturowego wsi oraz popularyzacja wiedzy o zwyczajach i tradycji panujących w danym regionie.

 

TRADYCYJNY WIENIEC KROK PO KROKU

 

Krok 1
Należy przygotować stelaż, który będzie nadawał kształt całej konstrukcji, do tego celu można użyć metalu, drewna bądź wikliny.
Krok 2
Gdy szkielet będzie już gotowy, następnie trzeba przygotować odpowiednią dekorację. Tworzy się ją z wielu rodzajów zbóż takich jak żyto, pszenica, pszenżyto, proso, owies oraz orkisz, ale także ziarna, warzyw, owoców i kwiatów. Wieńce nie mogą być wykonane z wykorzystaniem plastiku, styropianu, sztucznych kwiatów.
Krok 3
Z zebranych wcześniej materiałów układa się małe bukiety i taką kompozycję przywiązuje się jeden pod drugim lnianym sznurkiem lub grubą nicią do całej konstrukcji. Ważne jest by dekorację z żywych kwiatów umieścić najpóźniej, ponieważ rośliny szybko więdną.
Krok 4
Gdy wieniec jest ukończony często wkłada się do środka upieczony specjalnie na tą okazję chleb, jest on tradycyjnie pieczony na zakwasie.